keskiviikko 9. joulukuuta 2009

Lääkärit on aina miehiä

No eipäs olekaan. Eilisessä postauksessani esitin hurjan arvoituksen tähän asiaan liittyen:

"Isä ja poika joutuivat auto-onnettomuuteen. Heidät kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa poika joutui leikattavaksi. Leikkaussalissa kirurgi huudahti: "Voi, poikani!"

Kuinka tämä on mahdollista?"

Suurin osa ihmisistä ei keksi ratkaisua heti tuosta noin vain, enkä keksinyt minäkään kun tämä arvoitus minulle pari viikkoa takaperin esitettiin. Vastaus on siis niinkin helppo, että kirurgi on pojan äiti. Katri uskaltautui paljastamaan oikean vastauksen.

Voin esittää aivan omakohtaisen kertomuksen tähän asiaan, että kaikki olettavat lääkärien olevan aina miehiä. Työharjoitteluni aikana yhtenä kauniina päivänä ollessani lääkärinkierrolla mukana, eräs naislääkäri oli kiertämässä yhden vanhan rouvan kohdalla. Hän alkoi siinä sitten jutella rouvan kanssa vaikkapa hänen kätensä murtuman tilanteesta (en enää muista mitä paikkaa rouvalla oikeasti kolotti). Kun lääkäri oli siirtymässä seuraavan potilaan kohdalle, rouva kysyi: "Tuleeko tähän kohta joku lääkäri katsomaan tätä kättä?" Siitä seurasi tietenkin pieni naurunremakka paikalla olijoiden kesken, kun rouvalle selitettiin että tämä nainen tässä on lääkäri.

Kun lääkärien oletetaan olevan aina miehiä, oletetaanko hoitajien sitten olevan aina naisia? No, ainakin hoitajista suurin osa on juuri naisia. Kyllä minun osastollani oli jopa 1 mieshoitaja. Ei kai tämä jako johdu siitä, että naisten ei oleteta olevan tarpeeksi fiksuja lääkäreiksi, joten he joutuvat sitten tyytymään hoitajien virkaan? Ja eikös se juuri niin ennen vanhaan mennyt, että naiset hoitivat lapset, tekivät ruoan ja pitivät talon kunnossa, kun miehet taas tekivät "vaativampia" hommia. Minä en kyllä edes haluaisi lääkäriksi, koska siinä työssä olisi ihan liikaa vastuuta. En varmaan näillä aivoilla pääsisi lääkäriksi edes opiskelemaan.

Lääkäreitä arvostetaan enemmän kuin hoitajia, sen huomasin itsekin tuolla sairaalassa työskennellessäni. Jos joku lääkäri valitti jostain tietokoneongelmasta, heti oltiin soittamassa korjausmiehelle. Jos taas jollain hoitajalla oli ongelmian tietokoneen kanssa, siitä sai kyllä sanoa monelle eri ihmiselle ennen kuin kukaan alkoi minnekään soittamaan. Kyllähän sitä varmasti vanhemmat kertoisivat tuttavilleen mieluummin, että "Meidän tyttö se opiskelee lääkäriksi!" kuin että hän opiskeleekin hoitajaksi. Olipa kuulemma eräs sukulaistätini jopa ohjeistanut tyttöään ammatinvalinnassa näin: "Kaikkee muuta voit ruveta tekemään, mutta hoitoalan unohdat kokonaan!"

Voin olla outo, kun sanon näin, mutta minä jätän mielelläni lääkäreiden työt muille ja itse aion ruveta hyväksi hoitajaksi, riippumatta palkasta ja työn raskaudesta! Jos se oikeasti on sitä mitä haluan tehdä, niin sitähän sitten myös teen.

2 kommenttia:

  1. Opiskelen kätilöks ja on kyllä tullu tutuilta sellasia katseita että "Me aivan luultiin että susta tulee psykologi tai joku muu akateeminen henkilö." Mutta toisaalta taas on niita positiivisiakin vastaanottoja tullut. Mikä hoitoalassa on vikana? Ilmeisesti kätilöäkin arvostetaan melko paljon, mutta silti saa kieroja katseita kun ilmoittaa opiskelevansa hoitoalaa. :o

    Muuten miehiä on kätilöinä Suomessa ilmeisesti kaks. Ammatin on kyllä opiskellu kymmenkunta mutta muut ilmeisesti toimii muissa tehtävissä. Kätilön ammatti nyt varsinkin on naisvaltainen ala jos mikä! :D

    VastaaPoista
  2. Oho, enpä olisi uskonut että kätilömiehiä on noin vähän! En tiedä johtuisiko tuo hoitoalan vastustaminen sitten siitä, että hoitajien kuvitellaan tekevän kaikki "likaiset" työt...ja nykyään on uutisoitu niin paljon sen työn huonoista palkoista ja hoitajapulasta (=kiireistä työtä), että sekin saattaa sitten vaikuttaa ettei hoitoalaa arvosteta :/

    VastaaPoista